Utställningar

 

Öppettider


Våren 2020OBS Museet är STÄNGT tills vidare på grund av corona.


Hemsidan uppdateras så snart vi håller öppet igen. 


Entré

Vuxen (16+) 50kr

Barn/ungdom (0-15) fri entré

 

Årsbiljett ingår i entrépriset


 

Världskrig - och en brudklänning

En utställning om beredskapstidens Halland

 

Välkommen till en utställning som genom filmer, fotografier och äkta föremål gestaltar beredskapstiden i Halland. Här får du möta gripande berättelser om hur finska krigsbarn skeppades till Halland under dramatiska förhållanden, förstå hur Sverige mobiliserades i fruktan av ett hotande krig, höra vittnesskildringar av hur nära kriget faktiskt kom och se halmstadsflickan Kerstins fantastiska brudklänning i amerikanskt fallskärmstyg, som donerades till museet i samband med utställningens invigning.

 

Bakgrund: På morgonen den 9 april 1940 gick tyska trupper in i Danmark och Norge. Kriget som hade satt Europa i brand kom nu allt närmare Halland. I Sverige skärptes krigsberedskapen, som även gällde dem som inte arbetade inom militären. För hallänningarna blev mörkläggning och ransonering vardag. Vid Stora torg i Halmstad tvångskommenderade polisen allmänhetens bilar till flygfältet vid Skeppargatan. Där skulle bilarna parkeras för att förhindra främmande flyg att landa – hotet kom från himlen. Mot slutet av kriget kränktes svenskt luftrum regelbundet av de allierades flyg. På flera platser i Halland såg befolkningen överflygningar och nödlandningar av främmande flygplan. En vårdag 1944 nödlandar två amerikanska bombplan på Rinkaby flygfält i Skåne. Det ena planet manövreras av löjtnant Pete Peterson. Vad han inte vet är att han snart kommer befinna sig i Halmstad där han träffar Kerstin – den kvinna som ett år senare gifter sig med honom iklädd hans fallskärm.

 

 

 

Hotet från luften

En utställning om svensk luftvärnshistoria

 

Välkommen till en utställning som presenterar statens luftvärnssamling genom mindre pjäser och föremål, filmer och modeller. Du kan även besöka Skedalahed för att se samlingen i sin helhet.

 

Bakgrund: Garnisons- och Luftvärnsmuseet förvaltar statens rikssamling av luftvärnskanoner. Samlingen finns i tre stora magasin i Skedalahed, strax utanför Halmstad, och innehåller samtliga pjäser som använts inom svenskt luftförsvar under 1900-talet, både svensktillverkat och importerat. Den är en historisk resa i teknisk utveckling, via första och andra världskriget och det efterföljande kalla kriget. På så vis skildrar samlingen världshistoria, men utgör även ett unikt inslag i svensk industrihistoria.

 

 

 

Kasernerna på Galgberget

En utställning om Hallands regemente I16

 

Välkommen till en utställning som speglar delar av Hallands regementes historia. Hallands regemente var verksamt åren 1907-2000. Idag förvaltar Garnisons- och Luftvärnsmuseet de föremål som förr utgjorde Regementsmuseet innanför garnisonens låsta grindar. Samlingen innehåller varierade föremål såsom uniformer, medaljer, fältövningsmateriel, vapen, möbler, musikinstrument och originalteckningar med 91:an Karlsson.

 

Bakgrund: I nära 100 år bedrev Hallands regemente militär utbildning och försvarsverksamhet, med utgångpunkt kring Galgberget i Halmstad. Det har haft stor betydelse för stadens ekonomi, infrastruktur och kulturliv. Många människor har haft personliga kopplingar till regementet, som minnen från den egna värnplikten, anhöriga som arbetat här eller delaktighet i musikkårens många förgreningar. Soldatlivet förevigades också genom illustratören Rudolf Peterssons seriefigur 91:an Karlsson.

 

 

 

91:an Karlsson

 

Museet förvaltar flera hundra originalteckningar av Rudolf Petersson, som skapade den folkkära seriefiguren. Teckningarna är daterade från 1932, året då 91:an Karlsson publicerades första gången, och fram till 1954 då Petersson själv slutade illustrera serien. På museet visas bara ett fåtal original för tillfället, men i utställningen berättas om seriens spännande bakgrund med inspiration från USA:s satiriska seriestrippar, och med film visas hur serien tecknas än idag. 91:an Karlsson ges fortfarande ut i nya nummer varannan vecka av Egmont.

Besöksadress

Noréensvägen på Galgberget i Halmstad

 

Museet ligger i samma byggnad som Soldathemmet. Följ vägskyltar mot "Soldathem" samt "Regementsmuseum med 91an".

Hitta hit >>

 

Hitta till Luftvärnssamlingen

Adress: Kappgatan 42, Halmstad

 

GPS-koordinater:

Lon 12.93747

Lat 56.68503


Postadress

Garnisons- och Luftvärnsmuseet
Box 515
301 80 Halmstad

 

Kontakt


info@glvmuseet.se