Utställningar

 

Öppettider  2021


Stängt tills vidare! 


Entré


Vuxen (16+) 50kr


Barn/ungdom (0-15) fri entré


Anställda inom försvarsmakten: fri entré

 


 

Världskrig - och en brudklänning

En utställning om beredskapstidens Halland

 

Välkommen till en utställning som genom filmer, fotografier och äkta föremål gestaltar beredskapstiden i Halland. Här får du möta gripande berättelser om hur finska krigsbarn skeppades till Halland under dramatiska förhållanden, förstå hur Sverige mobiliserades i fruktan av ett hotande krig, höra vittnesskildringar av hur nära kriget faktiskt kom och se halmstadsflickan Kerstins fantastiska brudklänning i amerikanskt fallskärmstyg, som donerades till museet i samband med utställningens invigning.

 

Bakgrund: På morgonen den 9 april 1940 gick tyska trupper in i Danmark och Norge. Kriget som hade satt Europa i brand kom nu allt närmare Halland. I Sverige skärptes krigsberedskapen, som även gällde dem som inte arbetade inom militären. För hallänningarna blev mörkläggning och ransonering vardag. Vid Stora torg i Halmstad tvångskommenderade polisen allmänhetens bilar till flygfältet vid Skeppargatan. Där skulle bilarna parkeras för att förhindra främmande flyg att landa – hotet kom från himlen. Mot slutet av kriget kränktes svenskt luftrum regelbundet av de allierades flyg. På flera platser i Halland såg befolkningen överflygningar och nödlandningar av främmande flygplan. En vårdag 1944 nödlandar två amerikanska bombplan på Rinkaby flygfält i Skåne. Det ena planet manövreras av löjtnant Pete Peterson. Vad han inte vet är att han snart kommer befinna sig i Halmstad där han träffar Kerstin – den kvinna som ett år senare gifter sig med honom iklädd hans fallskärm.

 

 

 

Hotet från luften

En utställning om svensk luftvärnshistoria

 

Välkommen till en utställning som presenterar statens luftvärnssamling genom mindre pjäser och föremål, filmer och modeller. Du kan även besöka Skedalahed för att se samlingen i sin helhet.

 

Bakgrund: Garnisons- och Luftvärnsmuseet förvaltar statens rikssamling av luftvärnskanoner. Samlingen finns i tre stora magasin i Skedalahed, strax utanför Halmstad, och innehåller samtliga pjäser som använts inom svenskt luftförsvar under 1900-talet, både svensktillverkat och importerat. Den är en historisk resa i teknisk utveckling, via första och andra världskriget och det efterföljande kalla kriget. På så vis skildrar samlingen världshistoria, men utgör även ett unikt inslag i svensk industrihistoria.

 

 

 

Färdiga till strid!

En utställning om den enskilde soldatens utrustning och beväpning 1900-2000

 

Välkommen till en utställning som visar hur den enskilde soldaten rent faktiskt skulle vara utrustad och beväpnad när han mötte fienden. Utställningen täcker cirka perioden 1900-2000.

 


Besöksadress

Noréensvägen på Galgberget i Halmstad

 

Museet ligger i samma byggnad som Soldathemmet. Följ vägskyltar mot "Soldathem" samt "Regementsmuseum".

Hitta hit >>

 


Postadress

Garnisons- och Luftvärnsmuseet
Box 515
301 80 Halmstad

 

Kontakt


info@glvmuseet.se